AMT DUNSTE28

AMT DUNSTE28

Acest produs nu este comercializat de nici unul dintre partenerii noştri. Vă rugăm să alegeți din produsele de mai jos.

Puteti evalua

Descrierea produsului
Sita aburi din aluminiu AMT Gastroguss DUNSTE28, 28 cm

Sita pentru gatit la aburi, marca AMT Gastroguss, dimensiuni 28 x 28 x 8 cm, din aluminiu. Poate fi utilizata cu vasele AMT cu codurile: E287 si E289.

Ce este gatitul la aburi
Gatitul la aburi se refera la prepararea mâncarii fara adaos de apa (legumele contin apa în mod natural), pentru ca alimentele sa fiarba în sucul propriu. Practic, se creeaza curenti de aer cald care antreneaza propria umiditate a alimentelor. Acest procedeu de gatire a evoluat foarte mult în ultima vreme, pe de o parte, datorita dorintei oamenilor de a mânca cât mai sanatos si fara grasimi, dar si datorita dezvoltarii si aparitiei pe piata a vaselor special concepute pentru o astfel de metoda de gatire.

Adaosul de apa în exces poate produce pierderea calitatilor nutritive din hrana. A gati la aburi înseamna nu doar sa preparam o mâncare fara adaos de apa, ci si fara adaos de ulei sau grasimi.

Trebuie precizat faptul ca metoda de preparare nu poate da rezultate maxime fara un vas de calitate. Daca materialul vasului pentru gatitul la abur are o calitate îndoielnica, putem contamina mâncarea cu substante toxice, eliberate în timpul procesului de gatire. Cele mai indicate vase sunt cele din inox, ceramica, teflon sau sticla termorezistenta. Fundul unei oale de gatit cu aburi ar trebui sa aiba în componenta lui un strat de aluminiu sau cupru. Acest strat are rolul de a distribui caldura uniform, pe toata suprafata. În cazul oalelor din inox, trebuie sa stiti ca partea exterioara nu radiaza caldura, dar o retine (datorita faptului ca are în compozitie fier), asa ca va sfatuim sa gatiti la temperaturi mici.

Luati în considerare si faptul ca fixarea capacului pe oala este foarte importanta. Carnea si legumele contin o cantitate mare de apa care trebuie pastrata în interiorul vasului, pentru a se transforma în aburii care ajuta la fierberea produselor.

Oalele special concepute pentru gatitul la aburi au o valva speciala pentru aburi, care va fluiera când este suficienta presiune în interior. Acest zgomot are rolul de a va anunta ca preparatul este gata.

Procesul de gatire la aburi
În timpul gatitului la abur, alimentele nu intra în contact cu aerul si nu se încalzesc mai mult de 100ºC, pastrându-si compozitia lor originala. Pentru aceasta forma de gatit se potrivesc toate produsele, cu exceptia ciupercilor, care trebuie preparate într-o cantitate mare de apa. Legumele si fructele trebuie sa fie proaspete, cele stricate sau vestejite dobândind un gust si miros neplacut în timpul gatirii la aburi.

Timpul necesar pentru gatitul la abur al legumelor este semnificativ mai mic decât în cazul prajirii sau fierberii. Preparatele gatite la abur sunt mai suculente si mai sanatoase pentru organism, deoarece aburul format din apa, chiar si din cea cu clor sau apa dura, nu contine impuritati de metale.

În afara de beneficiile pentru sanatate, aceasta forma de pregatire a alimentelor va reduce foarte mult timpul alocat pregatirii unor mese extrem de gustoase, nu veti mai avea grija arderii ingredientelor, totul se va prepara uniform si nu este necesara amestecarea sau întoarcerea alimentelor.

Traditional versus modern în gatirea la aburi
Cea mai cunoscuta metoda este aceea de a pune alimentele deasupra unui vas cu apa clocotita, acoperindu-le. Este destul de ineficienta însa, pentru ca în lipsa unei oale speciale, se pot întâmpla multe accidente.

O alta metoda care necesita mai mult timp este gatitul direct deasupra apei clocotite. Exista însa acelasi risc de accidente. În plus, mare parte din abur se pierde. Avantajul este ca alimentele, fiind învelite în hârtie speciala pentru gatit, fierb în sucul propriu, pastrându-si aroma. Metoda orientala de gatire a orezului cu abur consta în scufundarea acestuia în apa clocotita si acoperirea lui pâna când apa este absorbita în totalitate.

Spre deosebire de aceste metode traditionale, gatitul cu abur modern este mult mai usor, datorita unei game variate de aparate de gatit cu abur disponibile pe piata. Aparatul de gatit la aburi poarta denumirea oficiala de steamer si este un sistem de vase (doua, trei sau chiar patru) care permite prepararea legumelor, a orezului, a carnii etc. Apa, care prin fierbere se transforma în aburi, este situata la baza aparatului iar vasele pentru gatit perforate, fabricate din sticla termorezistenta, sunt asezate unul peste altul. Steamerul este acoperit cu un capac etans care împiedica aburul sa iasa.

Oricare varianta ati alege, gatitul la aburi este la îndemâna oricui.

Avantajele gatitului la aburi
Gatitul cu abur poate fi folosit pentru prepararea a foarte multe alimente si are o serie de avantaje clare fata de alte metode de gatit:

1. Cantitatea de nutrienti, de vitamine si minerale care se pastreaza în alimente este semnificativ mai mare decât în cazul altor tehnici de gatit. Spre exemplu, gatitul cu abur reduce vitamina C cu pâna la 40%, în timp ce alte metode de gatit o reduc cu 70%. Acest lucru se întâmpla mai ales din cauza ca alte metode de gatit permit pierderea substantelor nutritive în apa;

2. Nu trebuie sa adaugati grasimi;

3. Mâncarea nu se arde si nu se usuca, pentru ca totul se prepara la 100ºC si datorita umezelii optime produsa de aburi. Una dintre diferentele între fierbere si gatitul la aburi este ca mâncarea nu intra în contact direct cu apa, ci doar cu aburii;

4. Alimentele nu se distrug. Diferenta între gatitul la aburi si celelalte tipuri de gatit este ca alimentele îsi pastreaza culoarea de baza si chiar consistenta initiala;

5. Alimentele sunt extrem de gustoase, îsi pastreaza aroma si sunt mult mai usor de digerat;

6. Alimentele gatite cu abur sunt indicate în diete, fiind foarte sanatoase pentru diabetici, pentru persoanele în vârsta si pentru orice persoana care sufera de o boala care implica si un regim alimentar;

7. Apa care se scurge din legume este un adevarat concentrat de minerale si vitamine. Merita sa-l beti sau sa-l folositi la prepararea sosurilor sau a supelor. Condimentele pot fi adaugate în moduri variate, de la lichide aromate, la ierburi (ardeiul iute, coriandrul, ghimbirul, scortisoara sau menta) si seminte proaspete sau uscate, uleiuri, lamâie, sucuri de citrice, vin etc.

8. Vasul cu aburi nu trebuie curatat de grasimi iar bucataria de stropii de grasime ce apar în urma prajirii în ulei;

9. Puteti gati mai multe feluri de mâncare, în acelasi timp. Trebuie doar sa introduceti alimentele ce necesita un timp mai redus de prelucrare în etajul superior. Puteti chiar sa dezghetati rapid si fara pierderi carnea, pestele si legumele.

Ce se poate pregati la aburi
Pestele alb, legumele (altele decât radacinoasele) si carnea de pui se gatesc perfect la aburi. Legumele pregatite la aburi trebuie sa fie proaspete si de foarta buna calitate. Orezul si unele paste sunt si ele usor de pregatit la aburi.

Sfat: Carnea de pui si pestele, dar si legumele, trebuie bine condimentate înainte de a fi preparate la abur.

Trucuri pentru a gati la aburi:
- Capacul recipientului trebuie sa fie etans, astfel încât aburul sa nu iasa si timpul de gatit sa fie optim. Daca aburul scapa, timpul necesar gatirii se prelungeste;
- Nu lasati alimentele sa atinga lichidul ce produce aburii, pentru ca astfel mâncarea se va fierbe si efectul aburilor va fi nul;
- Înainte de a începe gatitul la aburi, aranjati alimentele astfel încât sa nu se atinga între ele si sa permita aburului sa circule. Bucatile de carne ar trebui sa fie egale ca marime, pentru ca timpul de gatire sa fie acelasi;
- Decongelati carnea, pentru ca procesul de gatire sa fie corect, la fel si timpul necesar;
- Alegeti fructe si legume proaspete, cu stratul exterior intact. Gatitul la aburi face ca fructele si legumele alterate sa-si schimbe culoarea, astfel orice imperfectiune a cojii se accentueaza. Mentineti apa mereu la punctul de fierbere, pentru ca procesul sa nu sufere întreruperi;
- Daca pregatiti mai multe feluri de mâncare la aburi în acelasi timp si în acelasi recipient, puneti alimentele zemoase mai jos. Aromele se pot întrepatrunde. Alimentele care sunt în partea de jos se gatesc mai repede, deci mai lasati mâncarea din partea de sus înca cel putin cinci minute.
- Daca alimentele nu sunt gatite suficient de bine, puteti prelungi timpul de gatire, dupa preferinte.
- Serviti alimentele preparate la abur imediat dupa gatire.



Denumiri similare la Vas, tigaie AMT DUNSTE28: DUNSTE 28


Galerie

Păreri

Prețurile și informațiile de pe paginile noastre sunt furnizate de magazinele partenere și au caracter informativ, unele erori pot apărea. Imaginile produselor au caracter informativ, uneori pot include niște accesorii care nu sunt mereu incluse în pachetul de baza. Informațiile aferente produsului (imagine, descriere, preț) se pot schimba fără notificare prealabilă. Compari.ro nu își asumă responsabilitate pentru eventualele greșeli.